• 曾受CY打動 劏房戶:有啥成績?幾時上樓?


    梁振英去年特首選舉前多次落深水埗,與基層市民如劏房戶接觸,承諾改善低下層住屋環境,縮短「上樓」時間,這些承諾打動過很多街坊,包括與他同姓的劏房戶梁先生, 「我曾經真係對佢有期望,但家有咩成績?失唔失望?點會唔失望?」

    「曾經有期望點會唔失望?」任職食肆廚師的梁先生,一家五口居於深水埗一個劏房4 年多,一直要忍受天花批盪剝落,但本月租金由3000 加至3500 元。

    對於梁振英承諾加快輪候公屋市民上樓,以為對方會為自己帶來改變,但梁太不滿道:「4 個月嚟我哋輪候號碼都無變過,打去房署問,佢又答唔到幾時。你話失唔失望?」

    梁競選時坐牀邊戶主:同情梁艱難

    梁振英去年初競選期間,曾透過社區組織協會安排下探訪深水埗板間房戶劉德相,還坐着牀邊聊天。劉德相後來被逼遷,目前以較低租金租住無家者協會的宿舍,她向本報稱,一家四口等了4 年仍未上到公屋, 「當然希望佢做到嘢,我哋快啲上樓,但我唔想怨佢,同情佢做得好艱難,我覺得佢係好想搞好香港,你睇曾蔭權,佢做過咩?」她認為社會應多協助政府施政,議員也不應事事反對。

    工黨立法會議員張超雄批評,梁振英一年來工作,各項政策也只聞樓梯響,只將問題推給扶貧委員會、策發會、關愛基金等,但看不到民生有什麼改變, 「貧富懸殊只會惡化,未來社會矛盾只會更大,七一會有好多人上街」。

    撮要來源:
    明報 A06 | 2013-06-24 曾受CY打動 劏房戶:有啥成績?幾時上樓?

Comments are closed.